Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 29 marca 2016

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

Proste w przygotowaniu na gęstym jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu.






Składniki:

Ciasto:

na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm

25 dag jogurtu naturalnego greckiego
50 dag mąki tortowej
4 duże jajka
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
150 ml oleju rzepakowego
15 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier do polania
Dowolna posypka

Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka.
Zimne ciasto dekorujemy lukrem i dowolna posypką.

Papierowe foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie
Cukieteria są idealne gdy chcemy upiec ciasto np na prezent, te formy występują w różnych wersjach kolorystycznych.
Osoby lubiące piec ciasta będą zachwyceni różnorodnym asortymentem i przystępnymi cenami tego sklepu.
Polecam!


6 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam okazję jeść podobne ciasto u cioci podczas świąt, jest przepyszne. :) na pewno sama zrobię je w najbliższym czasie :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomimo kataru czuję ten cudowny zapach ciasta. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko 50 dag mąki? Nie będzie wodniste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50 dag mąki to mało ?
      Nie, nie będzie wodniste , jest w sam raz, a ciasto przed włożeniem do foremek jest gęste.
      Proszę napisz czy ciasto się udało ;)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj