Delikatne drobiowe mięso
faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na
codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień.Polecam.
Składniki:
Na dwie osoby:
1 duży podwójny filet z
kurczaka
Garść świeżego szpinaku
Kawałek pora
2 łyżki masła
½ krążka sera camembert
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa ziołowa do kurczaka
Olej rzepakowy do smażenia
Sos cytrynowy:
200 g jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
Skórka otarta z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Szczypiorek so posypania
Sól i biały pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Fileta z kurczaka dzielimy
wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki ,
delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową przyprawą
do kurczaka, odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy
nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy masło,
dodajemy pokrojony w kostkę por oraz szpinak, dusimy około 5 minut aż masło
odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser kroimy na grubsze paski.
Kieszonki nadziewamy szpinakiem
oraz serem, dociskamy lekko, aby nadzienie nie wypływało. Można spiąć
wykałaczkami. Tak przygotowane mięso, smażymy na niewielkiej ilości oleju pod
przykryciem na patelni do momentu aż będzie usmażone.
Sos:
Jogurt ucieramy z majonezem
oraz skórką startą ze sparzonej cytryny, łączymy z sokiem cytrynowym,
doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz
solą , dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
Mięso układamy na talerzu
podajemy z sosem i np. gotowanymi ziemniaczkami.
Pyszny obiad, świetne kieszonki
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten sosik cytrynowy.
OdpowiedzUsuń