Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 12 kwietnia 2016

Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową

Małe słodkie i niepozorne czekoladowe  babeczki z konfiturą truskawkową, oprószone cukrem pudrem, słodkość idealna dla dzieci czy popołudniowej kawy. Papilotki do nabycia w Cukieteria.pl






Składniki:

Ciasto:
1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
½ laski wanilii Dr.Oetker
1 mała płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
Konfitura truskawkowa
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy.

Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników.
Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Dodajemy po płaskiej łyżeczce konfitury. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej.

Zimne oprószamy cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!


4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj