Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 9 maja 2016

Drożdżowy ślimaczek z dzemem cytrusowym

Uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) 
Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta.




Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki pszennej
Szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag masła

Nadzienie:
5 łyżek cytrusowego dżemu(mango, pomarańcza, cytryna)
5 łyżek miodu prawdziwego
½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wbić jajka, wsypać suche drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, następnie dodać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:
W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły.

Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam o śr 28 cm.  
Zostawiamy na 20 minut, aby znów podrosło i pieczemy około 40-45 minut w temp 170*c.
Podajemy z kubkiem mleka lub kakao.
Słodkich wypieków!


5 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Bardzo lubię cytrynowe smaki, zwłaszcza w słodyczach. Mam wrażenie, że to ciasto wyjątkowo przypadnie mi do gustu ;) Swoją drogą jest to idealna przekąska na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna drożdżówka :) z cytrusowymi smakami musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! moi synowie uwielbiają takie ślimaczki,świetnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie drożdżowe bułki a z tym dżemem muszą cudownie smakować.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj