Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 12 maja 2016

Kremowy sernik z musem truskawkowym

Przepis na ten sernik powstał pod wpływem chwili, kiedy nie chciało mi się kręcić sera przez maszynkę i postanowiłam go potraktować blenderem,  jak zamierzyłam tak zrobiłam, i od dziś maszynka do mielenia może dla mnie nie istnieć ! 
Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff.
Jesli chodzi o sam sernik, to jest  kremowy, delikatny, na podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony.
 Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z truskawek. 

Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec.
Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach!





Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 serniks lub budyń śmietankowy

Wierzch:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy:
1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj  dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.


Masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa. Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.


Wierzch:
Truskawki pokrój na małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki. A potem po prostu  zjedz :) 

Słodkich wypieków.


9 komentarzy:

  1. Cudny sernik Agata :) Ja już patent z blenderem stosuje jakiś czas..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz...a ja zawsze kręciłam maszynką .....;)

      Usuń
  2. No kochana serniczek wspaniały, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te Twoje serniczki, jeden pyszniejszy od drugiego :)Ja tylko blenderem mielę ser, inna sprawa że nie mam maszynki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały sernik ! Od patrzenia już sama ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moze byc twaróg z wiaderka na sernik?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj