Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 13 maja 2016

Crumble z rabarbarem i bananami

Crumble znajdzie z pewnością wielu zwolenników, przyjemnie chrupiący deser z kwaśnymi owocami rabarbaru w połączeniu ze słodkim bananem daje niesamowity efekt.  
Bardzo łatwo go przyrządzić  a smakuje po prostu wybornie. Najlepiej na ciepło ;)
Kto nie skusi się na to połączenie?
 



Składniki:

5 łodyg  rabarbaru
3 banany
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych migdałów
Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, tak samo obrane ze skóry banany, mieszamy z brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi.
Rozkładamy do ceramicznych kokilek.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta!
Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. U mnie ostatnio też crumble, ale owsiano-kokosowe :D Najlepszy deser!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie rabarbaru i banana :)
    Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być znakomite połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na dodatek banana do crumbli to nie wpadłam... Pyszna kombinacja i śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj