Kasza pęczak jest niedocenianą
kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem,  gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto
właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte
danie obiadowe.
 A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego
garnka lub głębszej patelni.
Składniki:
1 torebka kaszy owsianej pęczak
1 cebula
½ kg podudzi kurczaka bez skóry
i kości
garść świeżej fasolki
szparagowej
1 młoda cukinia
½ czerwonej papryki
30 dag świeżego bobu
100 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu warzywnego lub
rosołu
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki oleju
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Bób ugotować  w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać  zimną wodą, obrać  z łupin.
Podudzia z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, przesmażyć chwilę , następnie dodać pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać kaszę, podlać winem i dusić aż wino odparuje-kilka minut.
Podudzia z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, przesmażyć chwilę , następnie dodać pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać kaszę, podlać winem i dusić aż wino odparuje-kilka minut.
Zalać gorącym  bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę
gotować  pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać, gdyby kasza szybko chłonęła dolać
więcej bulionu, po tym czasie dodać  pokrojoną
w kostkę cukinię oraz ugotowany bób, dodać  serek topiony, gotować jeszcze około 5 minut.
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , zestawić z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , zestawić z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!




Pychotka obiadek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuń