Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 23 października 2016

Ciasto jaglano-marchewkowe




Słodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie.
W tym  wypieku użyłam mleka kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się uda, okazało się że niepotrzebnie.
Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki gorącej herbaty. Polecam na jesienne popołudnia dla całej rodziny.
 Jemy najpierw oczami,  więc ten wypiek wykonajcie z dbałością. Będzie pysznie i zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję #Ambition





Składniki:


Tortownica 22 cm
Składniki:
Ciasto:
 10 dag marchewki
10 dag dyni
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka mleka kokosowego
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżka ksylitolu
2 jajka
18 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
10 dag masła
3 łyżki rodzynek
3 łyżki żurawiny
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli

Polewa:
10 dag czekolady
1 czubata łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu klonowego
Orzechowy krokant do posypania

Jak wykonać ?

Ciasto:

Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać  z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą.


Mleko kokosowe podgrzać w rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem klonowym  wsypać płatki jaglane, żurawinę i rodzynki,  wymieszać, odstawić aby płatki zmiękły i wchłonęły płyn.



Miękkie masło o temp pokojowej  utrzeć na puch, ucierając wbijać po jednym jajku, do masy dodać namoczone i wystudzone płatki, mąkę i na samym końcu starte warzywa. Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku  przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Polewa:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce ustawić nad kąpielą wodną, mieszać do rozpuszczenia. Zimne ciasto polać polewą, posypać orzechowym  krokantem.

Słodkich wypieków!
Ps. Jeśli chcemy upiec to ciasto w tradycyjnej blaszce składniki należy podwoić i wydłużyć czas pieczenia.


Uwaga:  zniżka 10% na produkty Ambition dla moich czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE  w sklepie Dajar















9 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj