Kiczeri to tradycyjne danie z kuchni indyjskiej, podstawą jest ryż
i soczewica oraz masło ghee.
Danie które oczyszcza i rozgrzewa organizm dzięki przyprawom takim jak kurkuma, mielony kmin
rzymski i imbir, w sezonie jesiennym robię je często, polecam na lekki zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je
poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania.
Składniki:
3/4 szklanki ryżu basmati
3/4 szklanki czerwonej
soczewicy
około 4 szklanki gorącej wody
1 marchewka
1/2 młodej cukinii
2 łyżki masła klarowanego ghee
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta mielonego imbiru
sól do smaku
szczypta pieprzu do smaku
Sposób wykonania:
Masło ghee rozgrzewamy w
garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru,
podsmażamy przyprawy.
Zalewamy gorącą wodą, dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz cukinię gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż
ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku.
Rozkładamy
na talerze podajemy gorące.
Smacznego!
Rada: Gdyby się okazało że ryż szybko chłonie wodę a jest jeszcze nie do gotowany zwiększyć ilość wody do 5 szklanek.
Rada: Gdyby się okazało że ryż szybko chłonie wodę a jest jeszcze nie do gotowany zwiększyć ilość wody do 5 szklanek.
Uwielbiam smaki Indii, ale takiego dania nie znałam, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie pęczaku z zieloną soczewicą, taki ryż też by mi zapewne przypadł do gustu. chyba przygotuje sobie takie danie na jutro do pracy :)
OdpowiedzUsuńWarto wuypróbowac bo brzmi pysznie
OdpowiedzUsuńKolor tak zachęca do jedzenia, że trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń