Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 20 listopada 2016

Karp pieczony w cytrynowej panierce





Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia.






Składniki:

2 sprawione świeże karpie
1 cytryna
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
50 ml jasnego piwa
mąka pszenna do panierowania
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
10 dag masła z lodówki

Jak wykonać ?

Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.

Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.
 Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.

Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. 

Podajemy gorącą rybę.

Rady:

W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna, już świąteczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pieczonego karpia jeszcze nie robiłam. Myślę, że będzie super. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno spróbuję ten przepis w Wigilię.Karp będzie wspaniały.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj