Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 18 grudnia 2016

Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą





Przed nami kolejne wyjątkowe święta……czas rodzinnych spotkań, wspólnych rozmów i spacerów.

Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej.
A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast?
Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą !


Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis na ten piernik który nie wymaga leżakowania, jest bardzo dobry zaraz po przełożeniu powidłami i warstwą marcepanu. 

Obsypany smaczną karmelową posypką, zagwarantuje Wam  kulinarny sukces.




Składniki:

Na keksówkę o wym 12/39 cm

4 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka sody
1 szklanka miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka kakao
6 jajek
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Delecta

15 dag masła
1 szklanka ciemnego piwa porter

Przełożenie:
1,5 szklanki powideł śliwkowych
30 dag marcepanu
Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj.
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste.
Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Marcepan wałkujemy na prostokąt o wymiarach piernika.
Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż na połowę,  pierwszy blat ciasta smarujemy połową powideł układamy warstwę marcepanu, smarujemy znów resztą powideł, i przykrywamy piernikiem, dekorujemy polewą czekoladową posypujemy posypką karmelową Decorada. 
Wynosimy na jakiś  w chłodne miejsce aby smaki sobą przeszły.
Wesołych Świąt!



Wpis dodaję do akcji Przepis na Wypiek...ot tak...Prosto z serca!

Trzymajcie kciuki!



6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj