Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 lutego 2017

Mleczny sernik z miechunką i berberysem

Kremowy sernik ze słodziutką masą z białej czekolady, słodkość równoważy dodatek suszonej miechunki i berberysu , dzięki temu jest nie za słodki, taki w sam raz. Zdecydowanie deser dla wymagających. I co najważniejsze, wszystkim smakuje. 




Składniki;

Kruchy spód:

1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka  śmietany 18%
2 łyżki cukru

Masa serowa:
60 dag mielonego półtłustego twarogu
½ szklanki cukru
16 cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
5 jaj
10 dag masła
1 budyń śmietankowy -40 g
2 łyżki soku z cytryny



Polewa z białej czekolady:
2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
2 łyżki słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
30 g suszonego berberysu
45 g suszonej miechunki

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym  tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy.


Masa serowa: 
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku,  wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche,  pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego  zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 

Polewa z białej czekolady:
Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką.
 Polewę rozprowadzamy na zimnym serniku.
Chłodzimy w lodówce aż masa całkiem zastygnie.



 Słodkich wypieków!


6 komentarzy:

  1. Z miechunką i berberysem musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię go na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko nie przestajesz zaskakiwać! Obłędn sernik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że można nabyć suszone owoce berberysu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki nie jadłam pieczonego sernika... Tzn całe 3 miesiące chyba ;) Ten wygląda smakowicie, ale z tym berberysem spotykam się po raz pierwszy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj