Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 lutego 2017

Mleczny sernik z miechunką i berberysem

Kremowy sernik ze słodziutką masą z białej czekolady, słodkość równoważy dodatek suszonej miechunki i berberysu , dzięki temu jest nie za słodki, taki w sam raz. Zdecydowanie deser dla wymagających. I co najważniejsze, wszystkim smakuje. 




Składniki;

Kruchy spód:

1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka  śmietany 18%
2 łyżki cukru

Masa serowa:
60 dag mielonego półtłustego twarogu
½ szklanki cukru
16 cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
5 jaj
10 dag masła
1 budyń śmietankowy -40 g
2 łyżki soku z cytryny



Polewa z białej czekolady:
2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
2 łyżki słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
30 g suszonego berberysu
45 g suszonej miechunki

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym  tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy.


Masa serowa: 
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku,  wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche,  pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego  zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 

Polewa z białej czekolady:
Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką.
 Polewę rozprowadzamy na zimnym serniku.
Chłodzimy w lodówce aż masa całkiem zastygnie.



 Słodkich wypieków!


6 komentarzy:

  1. Z miechunką i berberysem musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię go na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko nie przestajesz zaskakiwać! Obłędn sernik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że można nabyć suszone owoce berberysu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki nie jadłam pieczonego sernika... Tzn całe 3 miesiące chyba ;) Ten wygląda smakowicie, ale z tym berberysem spotykam się po raz pierwszy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj