Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 3 marca 2017

Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem



Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko,  czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha!




Składniki:

Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk
2 jajka
13 dag mąki tortowej
Szczypta soli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
330 ml mleka 2%
100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18%
Olej rzepakowy  do smażenia

Nadzienie:
30 dag świeżych pieczarek
1 cukinia
2 cebule dymki ze szczypiorem
½ pora
1 łyżka klarowanego masła
15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Wiórki zimnego masła

Sposób przygotowania:

 Ciasto naleśnikowe:

Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron na średnim ogniu , przełożyć na talerz.

Nadzienie:
Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać pokrojony por, dymkę –bez szczypioru  oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać.

Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podawać od razu posypane szczypiorem z dymki. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kocham Twoje zdjęcia 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale smakowite naleśniki! I zgadzam się w kwestii zdjęć, są boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj