Pierożki tortellini doskonale
nadają się do zapiekanek, ta z dodatkiem kurczaka podbiła nasze podniebienia, z
tak kilku prostych składników które znajdą się w każdej kuchni można wyczarować
coś pysznego, polecam bo jest godna uwagi.
Składniki:
25 dag kolorowego tortellini
40 dag fileta z kurczaka
25 dag świeżych pieczarek
½ cukinii
1 mała puszka groszku
1 średni por
200 ml słodkiej 18% śmietanki
15 dag sera żółtego najlepszy
jest cheddar-może być też gouda
4 łyżki oleju rzepakowego do
smażenia
1 łyżeczka przyprawy do
kurczaka
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprzno smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Sposób przygotowania:
Tortellini ugotować wg przepisu
na opakowaniu-uważać żeby nie rozgotować, odcedzić, przelać zimną wodą,
przełożyć do miski.
Fileta z kurczaka umyć pokroić
w kostkę, oprószyć solą oraz przyprawą
do kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni .
Por umyć pokroić na pół krążki, pieczarki na
plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do
miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu
aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy
groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem
i zapiec. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną.
Smacznego!
ale fajowski patent :) tortelini moje chłopaki uwielbiają wręcz to też często zajadamy - chociaż ja przy diecie rzadziej już, ale w takiej formie chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSwietna ta zapiekanka, a jak smacznie wyglada
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Chociaż przyznam się szczerze, że nie znam smaku takich tortelini,nigdy ich nie kupowałam...
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zapiekanka. Robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !
Usuń