To jeden z najbardziej
orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej
nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce
i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony!
Składniki:
Spód:
20 dag mąki krupczatki
10 dag masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany 18%
Masa:
60 dag twarogu tłustego
4 duże jajka
¾ szklanki cukru
3 łyżki domowego budyniu lemon
curd
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%
Wierzch:
20 dag ulubionych
owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka)
Sposób przygotowania:
Spód:
Mąkę wsypać do miski, dodać
pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto,
będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do
lodówki na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
Twaróg tłusty przełożyć do
miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać
mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd
i ponownie zmiksować do połączenia.
Gdy nie posiadamy blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w
maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem.
Masę wylać na kruchy spód, wygładzić,
wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika,
piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml
wrzątku, gdy ostygnie mieszamy z ulubionymi owocami i tężejącą wylewamy na
zimny sernik, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Słodkich wypieków!
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńczy można pominąć domowy budyń lub czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna, skórką otartą z całej cytryny i wyciśniętym z niej sokiem, też da fajny cytrynowy posmak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ☺
Ależ apetyczny "słoneczny" sernik!
OdpowiedzUsuń