Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 1 marca 2017

Sernik mleczno-cytrynowy z owocami




To jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony!

Składniki:

Spód:
20 dag mąki krupczatki
10 dag masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany 18%

Masa:
60 dag twarogu tłustego
4 duże jajka
¾ szklanki cukru
3 łyżki domowego budyniu lemon curd
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%

Wierzch:
20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka)

Sposób przygotowania:

Spód:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.


Masa serowa:
Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia.
 Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem.
Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, gdy ostygnie mieszamy z ulubionymi owocami i tężejącą wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Słodkich wypieków!






4 komentarze:

  1. czy można pominąć domowy budyń lub czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można, skórką otartą z całej cytryny i wyciśniętym z niej sokiem, też da fajny cytrynowy posmak.
    Pozdrawiam ciepło ☺

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj