Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 1 marca 2017

Sernik mleczno-cytrynowy z owocami




To jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony!

Składniki:

Spód:
20 dag mąki krupczatki
10 dag masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany 18%

Masa:
60 dag twarogu tłustego
4 duże jajka
¾ szklanki cukru
3 łyżki domowego budyniu lemon curd
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%

Wierzch:
20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka)

Sposób przygotowania:

Spód:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.


Masa serowa:
Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia.
 Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem.
Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, gdy ostygnie mieszamy z ulubionymi owocami i tężejącą wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Słodkich wypieków!






4 komentarze:

  1. czy można pominąć domowy budyń lub czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można, skórką otartą z całej cytryny i wyciśniętym z niej sokiem, też da fajny cytrynowy posmak.
    Pozdrawiam ciepło ☺

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj