Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Biała kiełbasa zapiekana w cebuli i białym winie





Wraz z nadejściem wiosny świętujemy co roku Wielkanoc, ustalamy menu w którym najczęściej łączymy tradycję z nowoczesnością, nie zaszkodzi przecież troszkę poeksperymentować.

Dla mnie święta Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. W tym wydaniu zyskała na smaku a dobre przyprawy   podkręciły jej delikatny smak. Lepszej nie jadłam. Obowiązkowa propozycja dla domowników i gości  na świątecznym stole.

Składniki:


1/2 kg białych kiełbas

5 średnich cebul

1 mała główka czosnku

1 winne jabłko
½ szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy:
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku 
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki ziołowego pieprzu 
Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:


Cebulę obrać pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić pod przykryciem aż zmięknie, doprawić solą, ziołowym pieprzem, majerankiem, kminkiem i oregano, wymieszać. Wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia,dodać umyte i wydrążone z nasion,  pokrojone na cząstki jabłko razem ze skórką,  zalać równomiernie białym winem, na wierzchu poukładać w całości  białe kiełbaski. Dodać przekrojoną na połowę główkę czosnku.

Lekko też oprószyć  przyprawami. 

Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 35 minut, po tym czasie w piekarniku włączyć funkcje grilla i zrumienić dość dobrze kiełbasę.


Po upieczeniu podawać z białym pieczywem z dodatkiem ćwikły,  chrzanu lub musztardy.
Pyszności J




1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj