Wraz z nadejściem wiosny
świętujemy co roku Wielkanoc, ustalamy menu w którym najczęściej łączymy
tradycję z nowoczesnością, nie zaszkodzi przecież troszkę poeksperymentować.
Dla mnie święta Wielkiej Nocy
bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. W tym wydaniu zyskała na smaku
a dobre przyprawy podkręciły jej
delikatny smak. Lepszej nie jadłam. Obowiązkowa propozycja dla domowników i
gości na świątecznym stole.
Składniki:
1/2 kg białych kiełbas
5 średnich cebul
1 mała główka czosnku
1 winne jabłko
½ szklanki białego wytrawnego
wina
4 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki ziołowego pieprzu
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać pokroić na
talarki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić pod
przykryciem aż zmięknie, doprawić solą, ziołowym pieprzem, majerankiem,
kminkiem i oregano, wymieszać. Wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia,dodać umyte i wydrążone z nasion, pokrojone na cząstki jabłko razem ze skórką, zalać
równomiernie białym winem, na wierzchu poukładać w całości białe kiełbaski. Dodać przekrojoną na połowę
główkę czosnku.
Lekko też oprószyć przyprawami.
Włożyć do nagrzanego do 180*c
piekarnika i piec 35 minut, po tym czasie w piekarniku włączyć funkcje grilla i
zrumienić dość dobrze kiełbasę.
Po upieczeniu podawać z białym
pieczywem z dodatkiem ćwikły, chrzanu lub musztardy.
Pyszności J
Pycha, palce lizać.
OdpowiedzUsuńCzuję że te święta będą bardzo apetyczne.