Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 2 kwietnia 2017

Najlepsza babka




Prosta, piaskowa babka którą robiłam już kilkanaście razy, zawsze wychodzi i smakuje bardzo dobrze.
Wiem, że takie przepisy są przez wiele osób szukane, świadczą o tym maile z prośbą  pisane do mnie, nie każdy przecież czuje się dobrze w wypiekach a na święta chciałby coś samodzielnie jednak upiec. Ta babka jest jedną z najlepszych prostych ciast. Kisiel możecie dodać cytrynowy, zielony jaki tylko zechcecie każdy pasuje a kolor za każdym razem będzie inny.

Polecam gorąco na świąteczny czas i nie tylko.


Składniki:


Na dużą formę z kominem:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej typ 500
½ szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej-niekoniecznie
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy do ciast

Dodatkowo:
Lukier lub polewa z białej czekolady
Dowolna posypka

Sposób przygotowania:


Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany. 

Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia. 

Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy. 
Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka)
Studzimy przy otwartych drzwiczkach, całkiem zimną babkę wyciągamy z formy dekorujemy polewą i posypką.

Słodkich wypieków!

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj