Prosta, piaskowa babka którą
robiłam już kilkanaście razy, zawsze wychodzi i smakuje bardzo dobrze.
Wiem, że takie przepisy są
przez wiele osób szukane, świadczą o tym maile z prośbą pisane do mnie, nie każdy przecież czuje się dobrze
w wypiekach a na święta chciałby coś samodzielnie jednak upiec. Ta babka jest
jedną z najlepszych prostych ciast. Kisiel możecie dodać cytrynowy, zielony jaki tylko zechcecie każdy pasuje a kolor za każdym razem będzie inny.
Polecam gorąco na świąteczny czas
i nie tylko.
Składniki:
Na dużą formę z kominem:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej typ
500
½ szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1 kisiel wiśniowy lub malinowy Dr.Oetker
3 łyżki kandyzowanej mieszanki
keksowej-niekoniecznie
1 czubata łyżeczka proszku do
pieczenia
Aromat cytrynowy do ciast
Dodatkowo:
Lukier lub polewa z białej czekolady
Dowolna posypka
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji,
studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z
wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany.
Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką
ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo
do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie
mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia.
Na sam
koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy
ciasto do formy.
Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka)
Studzimy przy otwartych
drzwiczkach, całkiem zimną babkę wyciągamy z formy dekorujemy polewą i posypką.
Słodkich wypieków!
Super wiosennie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńChętnie sięgnę po kawałek:) pyszna babeczka!
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania :D
OdpowiedzUsuń