Nigdzie nie jest powiedziane,
że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego
rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera,
stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania.
Polecam!
Składniki:
25 dag kolorowych pierożków
tortellini
300 ml przecieru pomidorowego
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być
świeża
15 dag startego sera salami Mlekoma
3 łyżki oleju rzepakowego do
podsmażenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól morska do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Tortellini gotuję w osolonym
wrzątku do miękkości-mają pozostać jedrne, odcedzić, wyłożyć na dno naczynia
żaroodpornego.
Cebulę obrać posiekać, umyty
bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na patelni
rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i
cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości.
Doprawić do smaku cukrem ziołami,
solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut.
Wylać warzywno-pomidorową pulpę
na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż
ser się rozpuści.
Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Ciekawa i apetyczna propozycja jak zwykle :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna, z moim ulubionym bakłażanem :)
OdpowiedzUsuńAgata u Ciebie jak zwykle bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuń