Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 5 kwietnia 2017

Zapiekanka z tortellini i bakłażana



Nigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam!

Składniki:


25 dag kolorowych pierożków tortellini
300 ml przecieru pomidorowego
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 papryczka  chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża
3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól morska do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:


Tortellini gotuję w osolonym wrzątku do miękkości-mają pozostać jedrne, odcedzić, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Cebulę obrać posiekać, umyty bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości.
Doprawić do smaku cukrem ziołami, solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut.

Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści. 
Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu z pieca.


Smacznego!

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj