Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 9 maja 2017

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami



Mamy maj, a wraz  z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. 

Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej.

Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było w dużo uboższym stylu.
 Raj dla oczu i dla podniebienia.

Składniki:


Ciasto:
 2  szklanki mąki pszennej
1 szklanka czubata mąki krupczatki
 25 dag  masła
1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki śmietany 18%

 Masa :
 1 litr mleka
 3  budynie śmietankowe Dr.Oetker
 2 łyżki cukru
  cukier puder do oprószenia

Nadzienie:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
Skórka otarta z ½ pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:


Ciasto: 

Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać wiórki zimnego masła oraz  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką pomarańczową i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.


Masa:

 Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
 Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .


Rabarbar pokroić,  wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut.

Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

Oprószyć cukrem pudrem.


Słodkich wypieków!






9 komentarzy:

  1. Cudowny placek! Uwielbiam rabarbar i też coś dzisiaj mam zamiar z nim upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamm. Jak tylko będę na targu, kupie rabarbar. Tak krótko jest. Piękne ciacho, zjadła bym kawałek -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wypieki i cieszę się, że w końcu jest na nie sezon ;). Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z maslem do Ciasta bo nic w przepisie o nim nie wspominasz :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy rabarbar obieramy że skórki? 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj