Cudownie kremowy pudding ryżowy z nutą wanilii, smaku dopełnia
frużelina malinowo-rabarbarowa to mój ulubiony deser jeszcze z dzieciństwa,
mały pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkość , może stanowić smaczną
sytą kolację czy jako propozycja na drugie śniadanie, najlepiej smakuje na
ciepło.
Składniki:
½ szklanki ryżu
1 szklanka wody
1,5 szklanki mleka
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
2-3 łyżeczki cukru
Szczypta soli
1 laska wanilii
Frużelina rabarbarowo-malinowa
30 dag świeżego rabarbaru
½ szklanki wody
10 dag malin
3 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Płatki migdałowe do posypania
Melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę ,
wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli na wolnym ogniu około
15 minut, po tym czasie wlewamy mleko oraz śmietankę , dodajemy ziarenka z
laski wanilii, słodzimy cukrem i gotujemy, często mieszając, do momentu aż ryż
stanie się, miękki, kleisty i wchłonie mleko.
Frużelina rabarbarowo-malinowa:
Rabarbar myjemy, kroimy na
kawałki, wsypujemy do garnka mieszamy z malinami oraz cukrem, wlewamy wodę i
gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać
, mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w łyżce wody, wlewamy do owoców i
zagęszczamy, gotujemy minutę, odstawiamy.
Pudding ryżowy przekładamy do
szklanych pucharków, polewamy frużeliną, posypujemy płatkami migdałowymi
uprażonymi na suchej patelni, dekorujemy listkami świeżej melisy.
Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubie takie deserki :)
OdpowiedzUsuń