Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 27 czerwca 2017

Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado




Naprawdę niewiele trzeba, aby posiłek podnieść do rangi wydarzenia. 
Puszka kukurydzy czy cieciorki to absolutnie niezbędniki każdej zapracowanej pani domu, w mojej szafce kuchennej zawsze znajdzie się dla nich miejsce  bo lubię mieć świadomość, że są i czekają na swoją kolej zależnie od tego na co mam ochotę w danym momencie.


A dziś mam dla Was domowego burgera, cieszą się z niego i dorośli i dzieci, już nie pamiętam kiedy jadłam takiego na mieście, chyba lata temu, wolę przygotować go sama w domu, dodać swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę szczera w tym wydaniu jest pyszny!


Składniki:

4 bułki do hamburgerów
½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry)
½ pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu piri piri
50 g zimnego masła
Szczypta kminu rzymskiego
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Szczypta słodkiej papryki do smaku
4 plastry sera camembert z bazylią

Salsa:
1 pomidor malinowy
½ awokado
½ cebuli
1 łyżeczka soku z limonki
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
4 liście sałaty

Jak wykonać ? 

Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło,  doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony.

Salsa:
Pomidora i cebulę  pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę, kukurydzę osączoną z zalewy  wlać oliwę,  doprawić do smaku solą i wymieszać.

Bułki opiec na suchej patelni aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu.


Czy wiesz że...? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.


Smacznego!

Wpis dodaję do akcji konkursowej 



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj