Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 10 czerwca 2017

Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami




Szaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań,  i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie składniki mogą wydawać się kaloryczne, ale pamiętajcie o tym, że bardziej niż liczba jedzonych przez nas kalorii liczy się ich jakość. Jestem wielką fanką tak przygotowanych szaszłyków. Miła odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam!

Składniki:

1 opakowanie  kiełbasek piekło w gębie Hańderek
1 opakowanie kiełbasek góralskich Hańderek
15 małych młodych ziemniaków
15 cienkich plasterków boczku wędzonego
1 papryka
2 cebule białe
2 cebule czerwone
Garść listków szałwii
Przyprawa do grilla
Rozmaryn suszony
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek boczku.
Cebulę biała i czerwoną kroję na większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią. Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. 
Podaję z ulubioną sałatką lub dipem grillowym.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pyszne, świetny pomysł na szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, świetny pomysł. Nigdy w ten sposób ich nie przygotowywałam, wygląda naprawdę interesująco. Dziękuje bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)

    Zapraszam do mnie : www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj