Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 26 lipca 2017

Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką

Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec.

Polecam.





Składniki:

1 duża cukinia lub dwie średnie
½ kg mielonego mięsa od szynki
2 cebule
30 dag pieczarek
1 łyżka masła
Jarzynka do smaku lub sól
Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa

Kruszonka:
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
6 łyżek startego parmezanu


Sposób przygotowania:

Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć, odrzucić,  środek cukinii obsypać jarzynką lub solą oraz pieprzem, ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego  do 180*c piekarnika na czas przygotowania farszu .

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut.

Kruszonka:
Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka.

Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut w zależności od tego jak twarda jest cukinia.







Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Początkowo myślałem, że przygotowanie będzie bardziej wymagające i czasochłonne, a tu proszę - szybko i, jak myślę, smacznie. :) Ta kruszonka jest konieczna? Próbowałaś może bez tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest konieczna ale dodaje smaku i fajnie chrupie ;) Można też posypać samym serem choć smakowo to już nie będzie to...

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super pomysł na cukinię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że jeżeli cukinia jest młoda, można wydrążony środek dodać do farszu? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia jest świetna w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj