Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 7 lipca 2017

Kulkowy chlebek z grana padano i ziołami włoskimi




Lato! Najlepsza pora na piknik pod chmurką nad jeziorem czy pod gruszą w sadzie, czas,  gdzie nikt się nie śpieszy, można leniuchować do woli o ile pogoda nam pozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta  w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa …tak miłe! Upieczony według tradycyjnej receptury bez ulepszaczy smaku.
Rewelacyjnie smakuje jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką, rwany po kawałku bo kuleczki od siebie odchodzą i są akurat na dwa kęsy, nawet noża nie trzeba! wystarczy zapakować go do piknikowego kosza a na miejscu podawać już z czym tylko zechcie…mnie najbardziej smakuje posmarowany cieniutko margaryną lub solo.

Gwarantuję, że zachwyci każdego…Polecam!



Składniki na prostokątny bochenek 30 cm


Ciasto:
40 dag mąki jasnej orkiszowej
1 opakowanie suchych drożdży
100 ml cieplej wody
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
2 płaskie łyżki masła
Duża szczypta soli

Do obtoczenia :
1 pęczek świeżego oregano
1 pęczek natki pietruszki
60 g startego sera grana padano
4 łyżki masła

Jak wykonać ?


Mąkę orkiszową  wsypujemy do miski, mieszamy z dużą szczyptą soli, ziołami  oraz drożdżami , wbijamy jajko, wlewamy ciepłą wodę wymieszaną z ciepłym mlekiem, zagniatamy ręcznie ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni, dodajemy 2 łyżki miękkiego masła  o temperaturze pokojowej , ponownie zagniatamy, ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą, wynosimy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.








Natkę pietruszki oraz świeże oregano, siekamy drobno nożem , przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz starty ser na drobnych oczkach, mieszamy.
Masło  rozpuszczamy w miseczce do płynnej konsystencji.
Z wyrośniętego ciasta forujemy w dłoniach dość spore kulki
 ( u mnie wyszło 10 sztuk)




Maczamy w rozpuszczonym maśle  pomagając sobie łyżką , a następnie obtaczamy w ziołowej mieszance.
 Układamy kulki ciasno obok siebie w wyłożonej papierem prostokątnej formie, zostawiamy na 20 minut aby ciasto podrosło.


Pieczemy chlebek przez 30 -35 minut w temp 180*c aż skórka będzie chrupiąca, studzimy na kratce.








Udanego pikniku!




5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj