Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 15 sierpnia 2017

Ciasto budyniowo-gruszkowe


Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie,  jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe. 

Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek  w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę lub kupić gęsty sok gruszkowy typu Kubuś. Polecam Wam to ciasto!




Składniki:

Kwadratowa blaszka 24/24 cm
Biszkopt:
5 jaj
5 pełnych łyżek mąki tortowej
4 łyżki cukru
Szczypta soli

Krem śmietankowy:
Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
20 dag masła
aromat śmietankowy-odrobina


Mus gruszkowy:
½ litra gęstego soku z gruszek
6 listków żelatyny Dr.Oetker

Poncz:
200 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
50 ml wódki lub rumu

Dodatkowo:
Bita śmietana
Posypka
Plasterki gruszki
listki mięty

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na lśniącą pianę, stopniowo wsypywać cukier, miksować do momentu aż się rozpuści, dodać żółtka, zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno, wylać ciasto, piec około 25-30 minut w temp 160*c.
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę tworząc dwa blaty.

Śmietankowy krem:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku śmietankowego, miksujemy do połączenia.

Mus gruszkowy:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mus gruszkowy podgrzewamy aby był dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Złożenie:
Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy ciasto dowolną posypką, kleksem bitej śmietany i cząstką gruszki oraz listkiem mięty.

Życzę słodkich wypieków!










12 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj