Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Tartaletki z malinami

Kruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne!




Składniki:

CIASTO KRUCHE  na 4 sztuki:

1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią 
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko

KREM:
350 ml mleka
1 budyń śmietankowy
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

DODATKOWO:
1 galaretka malinowa
10 dag malin

Maczek smak truskawkowy  do posypania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź.

Przygotuj masę budyniową:

Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem.

Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami.
Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudź, tężęjącą polej tartaletki, schłódź w lodówce, przed podaniem posyp  maczkiem truskawkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj