Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 4 października 2017

Makaron z grzybami po włosku



Grzyby-jesienne dary lasu, sezon na nie jest zdecydowanie za krótki , trzeba z niego korzystać póki się da. Makaron z prawdziwkami i czerwonymi kozakami cechuje  prostota i minimalizm. Wspaniały kremowy sos na bazie włoskiego białego wytrawnego wina , podkręcony smakiem  orzeźwiającej cytryny i pikantnej chili, tarty parmezan to kropka nad „i „

Jesień w polsko-włoskiej wersji, prezentuje się wyśmienicie i smakuje świetnie!

 #lubelloveinspiracje  #lubella #lubellaikoszgrzybow

Na 4 porcje:

1  paczka makaronu wstążki długie Lubella
80 dag grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki
4 szalotki
3 ząbki czosnku
½ ostrej papryki chili
½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
¾ szklanki śmietany kremówki
150 ml białego pół wytrawnego wina
2 łyżki  masła
Szczypta suszonego rozmarynu
Szczypta suszonego tymianku
Pęczek świeżej natki pietruszki do posypania
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Tarty parmezan do posypania

Cebulę szalotkę i czosnek obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać. Oczyścić z igliwia grzyby, pokroić na niezbyt małe kawałki.
W rondlu lub na szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić , połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawać.



Ps. Lampka schłodzonego białego włoskiego wina takiego samego jakiego używamy do sosu to bardzo dobry pomysł  do tej potrawy :)
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj