Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 października 2017

Uda kurczaka pieczone na kapuście



Codziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły.
Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania.

Składniki:
6 ud kurczaka bez pałek- 1,20 kg 
½ główki małej świeżej kapusty
3 liście laurowe

Marynata:
2 łyżki musztardy starofrancuskiej lub rosyjskiej z ziarnami gorczycy
3 łyżki majonezu
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
natka pietruszki do posypania


Jak wykonać danie?

Mięso z ud umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce.

Przygotować marynatę:
Musztardę połączyć z majonezem, dodać posiekaną drobniutko cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek,  wsypać sól i przyprawy, wymieszać na jednolitą masę zalać mięso, dokładnie łyżką przemieszać aby pokryło się w całości marynatą, odstawić  do lodówki na minimum 3 godziny.


Kapustę poszatkować nożem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego razem z liściem laurowym.  Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. 


Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie. 

Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki  z gotowanymi ziemniakami.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ale pyszności <3 Narobiłaś mi apetytu :) Chyba w weekend usiądę i będę gotować :)
    https://migliorevita.blogspot.com/2017/10/choker-jak-nosic.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprobowane- przepyszne!
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam takie przepisy - nie mogę sobie wyobrazić niczego lepszego :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj