Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 16 listopada 2017

Syrop cytrynowo-miodowy



Cytryny zatopione w wielokwiatowym miodzie z dodatkiem imbiru i korzennych goździków to rewelacyjny dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty, idealny na przeziębienia , świetnie rozgrzewa, polecam go mieć w lodówce jest już gotowy na drugi dzień, gdy cytryny puszczą sok i zmieszają się miodem, może stać do tygodnia , ale zazwyczaj znika po 3-4 dniach. Do herbaty dodajemy wraz z cytrynami.

Składniki:
1 duża cytryna
1 szklanka płynnego miodu prawdziwego wielokwiatowego
10 sztuk goździków
7 cm kawałek  świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany  imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu do czasu lekko potrząsnąć aby składniki się przemieszały. 

Syrop jest najlepszy  po 2-3 dniach...


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na chłodne jesienne wieczory. Z takim syropem zima nam nie groźna 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ładnie wygląda w tym sloiczku, że mogłabym wyjeść zawartość prosto ze słoika;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja. Ja dodaję jeszcze pomarańczę. Postępując tak jak z cytryną . Pychotka 🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj