Torcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków,
budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym
kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa
słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje
które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt
smakowy jest tego wart.
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 budyń czekoladowy 40 g
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki 30-36%
25 dag serka mascarpone
2 szklanki wiśni z syropu
4 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy:
400 ml śmietany kremówki 30/36%
25 dag serka mascarpone
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
Poncz:
1 szklanka syropu z wiśni
50 ml wódki
Dekoracja:
Czekoladowe trufle
tarta czekolada
Sposób przygotowania tortu:
Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed
złożeniem tortu.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę,
stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca, dodać
żółtka zmiksować.
Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do
pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając
delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy (
samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić.
Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem śmietanowy:
Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem
mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu.
Krem czekoladowy:
Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem
tortu.
Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki
czekolady: mleczną i gorzką, po dwóch minutach wymieszać do uzyskania gęstej
jednolitej czekoladowej masy. Schłodzoną wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia do masy dodać serek mascarpone i zmiksować
na gęsty krem.
Poncz:
Sok z wiśni wymieszać z wódką.
Złożenie tortu:
Jeden blat biszkopta ułożyć na paterze, skropić równomiernie
ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego rozsypać szklankę wiśni osaczonych
na sicie z syropu. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem rozłożyć
resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem,
nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy czekoladowym kremem, z reszty
robimy ozdobne rozetki na górze tortu, dekorujemy truflami i tartą czekoladą.
Schładzamy kilka godzin
w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !