Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 5 kwietnia 2018

Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami






Prawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis.


Forma 25/30 cm
Składniki:
45 dag maślanych herbatników
1 mała puszka kajmaku
1,5 szklanki wiśni osączonych z syropu lub w sezonie świeżych 

Krem milky way:
1/2 litra śmietany kremówki 30/36%
20 dag batoników milky way

Krem budyniowy:
1 litr mleka
1 jajko
3 żółtka
15 dag cukru
20 dag masła
Odrobina migdałowego aromatu

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Krem budyniowy:
W rondelku zagotowujemy 800 ml mleka z cukrami. 200 ml mleka miksujemy mikserem  z żołtkami, całym jajkiem i mąką pszenną , tak aby masa była gładka bez żadnych grudek(będzie gęsta), gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy zmiksowaną masę, energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki i gotujemy gęsty budyń. Po ugotowaniu ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu i odrobinę aromatu migdałowego i miksujemy na puszysty krem.


Krem milky way przygotowujemy dzień wcześniej przed złożeniem ciasta:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku(nie gotujemy)dodajemy połamane batoniki milky way, po upływie 2 minut masę mieszamy do rozpuszczenia batoników, schładzamy.

Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy mikserem na gęsty krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, napęczniałą odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad goracą kąpielą wodną.
Płynną wlewamy cienkim strumieniem do kremu, miksujemy.



Złożenia ciasta:
Blaszkę o podanych wymiarach wykładamy pergaminem układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, wyrównujemy, posypujemy osączonymi wiśniami lekko wciskając je w krem, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, rozsmarowujemy miękki  kajmak , przykrywamy herbatnikami, wykładamy pozostałą częścią kremu budyniowego, rozkładamy warstwę herbatników, smarujemy kremem milky way, posypujemy tartą na tarce gorzką czekoladą.
Schładzamy ciasto całą noc w lodówce.


 Udanych wypieków.

3 komentarze:

  1. Ile łyżeczek żelatyny zwykłej użyć zamiast w listach i ile sztuk jest tych batonikow na 20dag

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżeczka równa się 1 listek a batoniki proszę sobie przeliczyć w sklepie bo nie pamiętam.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj