Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 12 kwietnia 2018

Sałatka z mozzarellą i miodowym winegretem





Lekka prawdziwie wiosenna sałatka z małymi kuleczkami mozzarelli i miodowym winegretem, do zabrania w słoiczku do pracy lub na lekką kolację, polecam!

Składniki:

1 główka sałaty lodowej
30 dag pomidorków cherry
20 dag małych kuleczek mozzarella
1 szklarniowy ogórek
½ czerwonej papryki
2 cebule dymki ze szczypiorkiem

Miodowy sos winegret:
1 ząbek czosnku (można pominąć ) 
1 łyżka płynnego  miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę opłukać zimną wodą, osuszyć porwać na kawałki, pomidorki cherry pokroić na połówki, tak samo obranego ze skórki ogórka, paprykę pokroić w kostkę, ser mozzarella osączyć z zalewy, wszystko razem wymieszać, posypać posiekaną drobno cebulką dymką ze szczypiorkiem.

Miodowy sos winegret:
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, przełożyć do słoiczka, wlać miód, oliwę  i sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz pieprz, słoiczek zakręcić potrząsnąć sałatkę, polać dopiero przed podaniem i wymieszać.

Rady:
Sałatka dobrze komponuje się z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów :) 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj