Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 13 maja 2018

Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia)



Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi  ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka!



Tortownica 24 cm
Składniki:
15-20  dag podłużnych biszkoptów


Krem:
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
1 opakowanie budyniu  śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła 82% nie margaryny!
1 łyżka ciemnego kakao
1 wafelek kakaowy typu princessa

Wierzch:
2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 
40 dag  mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie)



Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w  700 ml gorącej wody , zostawić  do wystudzenia.


Krem budyniowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować mikserem aby nie było grudek  z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i polową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać masę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.


Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puch.  Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać  kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką.



Dno tortownicy wyłożyć  papierem do pieczenia. 
Odlać  trochę galaretki do miseczki i maczać w niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować  równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce.

 Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do lodówki.




Słodkich wypieków!

1 komentarz:

  1. Zapisałam przepis, ale już czuję wspaniały smak tego ciasta. Na pewno zrobię 😁

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj