Dziś ekspresowe danie obiadowe-filet z kurczaka owinięty w
szynkę parmeńską z fasolką duszony w kremowym sosie, to jedno z dań które
często robię w sezonie letnim gdy fasolki na ogrodzie jest dość, w tym
połączeniu smakuje wybornie. Robi się
szybko a za naczynie służy jedna głębsza patelnia. Polecam podawać z młodymi
ziemniaczkami. Pysznie J
Składniki:
Na 5 porcji:
5 pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka
15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach
1 cebula
30 dag fasolki szparagowej żółtej
¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu
¾ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Sól himalajska lub jarzynka do smaku
Biały pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć
ręcznikiem papierowym, ułożyć na desce i natrzeć z każdej strony solą lub
jarzynką i pieprzem do smaku, owinąć w szynkę parmeńską każdy filet osobno,
spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.
Na głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i
obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać posiekaną
w kostkę cebulkę oraz pokrojoną na pół umytą fasolkę, patelnię przykryć i
obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie
przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie,
wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje.
Posypać posiekaną natką
pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
pysznie to danie wygląda
OdpowiedzUsuńKremowe sosy są najlepsze właśnie do kurczaków :) Super przepis
OdpowiedzUsuń