Chrupiące, rumiane efektowne i całkiem smaczne krokiety w
letnim wydaniu czyli z młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym,
doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko .
To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z
mięsem.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:
1 średnia główka młodej kapusty
30 dag wędzonego surowego boczku
20 dag sera żółtego np. gouda
½ szklanki wody
1 pęczek koperku
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Panierka;
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia lub masło
Sposób przygotowania:
CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę
wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite
gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało ,po czym
smażymy na patelni cienkie naleśniki.
FARSZ:
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą głęboką patelnię
, smażymy aż się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy razem 3-4 minuty,
kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, drobno posiekać w kostkę i dodać do
boczku razem z masłem klarowanym, wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem
, dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać.
Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia,
wystudzić.
Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem
żółtym zawijać w ciasne rulony.
Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować
krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju
na złocisto, podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !