Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 27 lipca 2018

Pstrągi pieczone na ziemniakach



Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie obiadowe.
Polecam.






Składniki na dwie porcje:


2 pstrągi patroszone
2 małe cebule czerwone
½ pęczka natki pietruszki
7  młodych ziemniaków sałatkowych
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
½ łyżeczki tymianku
Duża szczypta chili
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy do natarcia ryby
1 łyżka soku z cytryny
4 plastry zimnego masła z lodówki
4 plasterki cytryny ze skórką

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą razem ze skórką-nie obieramy ich, kroimy na grubsze plastry, oprószamy solą, przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, szczyptą chili , mieszamy dokładnie aby oblepiły się przyprawami, wrzucamy na patelnię podlewamy oliwą i podsmażamy 10 minut pod przykryciem aż lekko zmiękną. Przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego , posypujemy pokrojoną na wiórka cebulą oraz posiekanymi ząbkami czosnku.

Ryby myjemy, nacieramy solą oraz pieprzem cytrynowym , skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy plastry zimnego masła z lodówki, oraz po plastrze cytryny.
 Ryby układamy na podsmażonych ziemniakach pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 25 minut. Podajemy gorące posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj