Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z
dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z
podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie
obiadowe.
Polecam.
Składniki na dwie porcje:
2 pstrągi patroszone
2 małe cebule czerwone
½ pęczka natki pietruszki
7 młodych ziemniaków
sałatkowych
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
½ łyżeczki tymianku
Duża szczypta chili
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy do natarcia ryby
1 łyżka soku z cytryny
4 plastry zimnego masła z lodówki
4 plasterki cytryny ze skórką
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą razem ze skórką-nie
obieramy ich, kroimy na grubsze plastry, oprószamy solą, przyprawą do
ziemniaków, tymiankiem, szczyptą chili , mieszamy dokładnie aby oblepiły się
przyprawami, wrzucamy na patelnię podlewamy oliwą i podsmażamy 10 minut pod
przykryciem aż lekko zmiękną. Przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego ,
posypujemy pokrojoną na wiórka cebulą oraz posiekanymi ząbkami czosnku.
Ryby myjemy, nacieramy solą oraz pieprzem cytrynowym ,
skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy plastry zimnego masła z
lodówki, oraz po plastrze cytryny.
Ryby układamy na podsmażonych ziemniakach pieczemy w nagrzanym
piekarniku do 180*c około 25 minut. Podajemy gorące posypane posiekaną natką
pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !