Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 23 października 2018

Domowe wafelki z kakaową masą


Domowe wafle smakiem nie dorównują tym ze sklepu, ta czekoladowa masa z wiórkami, orzechami i herbatnikami  z dodatkiem aromatycznego rumu jest słodka i przepyszna. 

Łakoć na słodkie jesienno zimowe podwieczorki czy jako deser po obiedzie, polecam do filiżanki gorącej herbaty meksykańskiej Richmont - ta herbata to  zmysłowa uczta smaków i aromatów. Wyśmienita kompozycja na bazie suszonych owoców, kwiatów i korzennych przypraw. Daje orzeźwiający, wytrawny napar o intensywnym rubinowym kolorze. Idealnie pasuje do słodkich deserów takich jak ten!

Polecam gorąco!







SKŁADNIKI:

3 kwadratowe płaty suchych wafli
20 dag masła 82%
3/4 szklanki mleka 3,2 %
3/4  szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku  pełnego
5 dag mlecznej  czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
50 ml rumu np Bacardi
1/2  szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki mielonych niezbyt drobno  orzechów włoskich lub arachidowych
1/2 szklanki pokruszonych maślanych  lub kakaowych herbatników

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki  mleczną  czekoladę, wsypać kakao, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować.

Zestawić z ognia , wystudzić  do temperatury pokojowej. Następnie do  masy czekoladowej wlać rum i wsypywać partiami (po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając trzepaczką aż do połączenia, tak samo wsypać i połączyć z masą pozostałe dwie szklanki, na koniec wsypać wiórka , pokruszone herbatniki oraz orzechy, dokładnie wymieszać.



Jeden płat wafla umieścić na folii aluminiowej, wylać połowę  gęstej  masy zostawiając po 0,5  cm od brzegów aby nie wypłynęła, wyrównać, docisnąć leciutko drugim waflem , wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim waflem, całość  owinąć  całość folią aluminiową , można delikatnie obciążyć deseczką na całości, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Po całkowitym stężeniu, kroić na prostokąty i  podawać.


 SMACZNEGO!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj