Domowe wafle smakiem nie dorównują tym ze sklepu, ta
czekoladowa masa z wiórkami, orzechami i herbatnikami z dodatkiem aromatycznego rumu jest słodka i
przepyszna.
Łakoć na słodkie jesienno zimowe podwieczorki czy jako deser po
obiedzie, polecam do filiżanki gorącej herbaty meksykańskiej Richmont - ta herbata to zmysłowa uczta smaków i aromatów. Wyśmienita kompozycja na
bazie suszonych owoców, kwiatów i korzennych przypraw. Daje orzeźwiający,
wytrawny napar o intensywnym rubinowym kolorze. Idealnie pasuje do słodkich deserów takich jak ten!
Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
3 kwadratowe płaty suchych wafli
20 dag masła 82%
3/4 szklanki mleka 3,2 %
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka w proszku
pełnego
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
50 ml rumu np Bacardi
1/2 szklanki wiórek
kokosowych
1/2 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych
1/2 szklanki pokruszonych maślanych lub kakaowych herbatników
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko,
wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki
mleczną czekoladę, wsypać kakao, podgrzewać
aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować.
Zestawić z ognia , wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie do masy czekoladowej wlać rum i wsypywać partiami
(po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając trzepaczką aż do połączenia,
tak samo wsypać i połączyć z masą pozostałe dwie szklanki, na koniec wsypać
wiórka , pokruszone herbatniki oraz orzechy, dokładnie wymieszać.
Jeden płat wafla umieścić na folii aluminiowej, wylać
połowę gęstej masy zostawiając po 0,5 cm od brzegów aby nie wypłynęła, wyrównać,
docisnąć leciutko drugim waflem , wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim waflem,
całość owinąć całość folią aluminiową , można delikatnie
obciążyć deseczką na całości, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą
noc.
Po całkowitym stężeniu, kroić na prostokąty i podawać.
SMACZNEGO!
Prezentują się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń