Dość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem
maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z
którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
15 dag cukru
15 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
Krem kakaowy:
1 kostka masła 82%
8 dag cukru pudru
2 pełne łyżki ciemnego kakao
1 łyżka likieru amaretto ewentualnie ciemnego rumu
Galaretka:
½ torebki galaretki malinowej
10 dag mrożonych lub świeżych malin
Wykonanie:
Jajka wbić do miski wsypać cukier, ubić mikserem na gęstą
puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia,
przesiać przez sitko do ubitej masy
jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera a najlepiej
ręcznie rózgą od miksera, aby nie utracić konsystencji piany.
Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem
pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na
grzaniu góra dół, piec 8-10 minut.
Gorące ciasto wyjąć, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę,
zawinąć w rulon i zostawić do wystudzenia.
Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, do wystudzonej
włożyć mrożone maliny-należy uważać bo galaretka
zsiada się natychmiast , trzeba się śpieszyć i wylać do małego prostokątnego
naczynia, zostawić do całkowitego stężenia-najlepiej w lodówce, po czym pokroić
na paski.
Krem:
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch,
miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z
likierem lub rumem.
Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾
kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować
wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków!
Wspaniałe połączenie
OdpowiedzUsuńCudowna cudowność! Uwielbiam rolady!
OdpowiedzUsuń