Knedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w
polskiej kuchni. Są to duże owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek.
Danie obiadowe niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w
chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym
podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem
warto je zrobić.
Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z
poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam!
Ciasto:
1 kg gotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Duża szczypta soli
Nadzienie:
30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu
10 dag wędzonego boczku
2 duże cebule
1 łyżka oleju
100 ml rosołu lub drobiowego bulionu
Sól i pieprz do smaku
20 dag wędzonego boczku do okrasy
Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia:
Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek
kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię
wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę,
podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego
mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso
kacze jest dość suche.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie
mieszamy.
Przygotowujemy ciasto:
Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa,
mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę
soli i zagniatamy jednolite ciasto.
Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po
pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle.
Gotujemy w
osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego
boczku.
Smacznego!
Ależ bym zjadła - tak apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Mniam! Ale pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńNa obiad wręcz idealne :)
OdpowiedzUsuń