Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 12 października 2018

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą


Kruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu.

Klasyka która zwsze się sprawdza!




Składniki:
Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm

6 białek
30 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
1  łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Nadzienie:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki serka mascarpone
5 dag tartej gorzkiej czekolady
1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej
Listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję.

Płaską  blachę-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, rysuję dwa okręgi o śr 23  cm.

Masę bezową dzielę na 2 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło.
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut.

Zostawiam w uchylonym  piekarniku do momentu wystudzenia.
Najlepiej na całą noc.

Nadzienie:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję.

Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję na kawałki i podaję.


Słodkich wypieków!



7 komentarzy:

  1. wspaniały!!! jaką ładną masz paterę do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny!
    Za dorosły smak na dziecinne celebrowanie, ale dla dorosłych na pewno sie przyda, jako inspiracja!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort bezowy jest specyficzny - sama kiedyś trafiłam na dobre i złe, ale Twój wygląda obłędnie! Szczególnie, że beza jest różowa. Mniam :) Wykorzystam Twój przepis na imieninowy tort dla mojego męża. Jest łasuchem, więc na pewno mu posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj