Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 12 października 2018

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą


Kruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu.

Klasyka która zwsze się sprawdza!




Składniki:
Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm

6 białek
30 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
1  łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Nadzienie:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki serka mascarpone
5 dag tartej gorzkiej czekolady
1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej
Listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję.

Płaską  blachę-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, rysuję dwa okręgi o śr 23  cm.

Masę bezową dzielę na 2 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło.
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut.

Zostawiam w uchylonym  piekarniku do momentu wystudzenia.
Najlepiej na całą noc.

Nadzienie:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję.

Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję na kawałki i podaję.


Słodkich wypieków!



7 komentarzy:

  1. wspaniały!!! jaką ładną masz paterę do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny!
    Za dorosły smak na dziecinne celebrowanie, ale dla dorosłych na pewno sie przyda, jako inspiracja!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort bezowy jest specyficzny - sama kiedyś trafiłam na dobre i złe, ale Twój wygląda obłędnie! Szczególnie, że beza jest różowa. Mniam :) Wykorzystam Twój przepis na imieninowy tort dla mojego męża. Jest łasuchem, więc na pewno mu posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj