Inspiracją tego dania jest kuchnia włoska.
Składniki są stosunkowo
łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze
robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje
z rybą ;)
Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze
względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem
zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej
smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.
Pomidorki koktajlowe
ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.
Zachęcam do spróbowania
tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze
zaraz po upieczeniu.
Składniki dla 5 osób:
10-12 płatów lasagne
30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego
35 dag świeżego szpinaku
1 cukinia
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sos beszamelowo-porowy:
½ dużego pora
3 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła klarowanego
2 pełne łyżki mąki pszennej
700 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
15 dag startego sera gouda
5 dag serka camembert z zielonym pieprzem
Gałązka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Łososia bez skóry natrzeć
solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut
po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego porozrywać widelcem na
małe kawałki.
Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Szpinak udusić na łyżce masła do miękkości, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy:
Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz
czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko
odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.
Na dnie ceramicznej formy ułożyć plasterki cukinii tak aby
lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką
na to ułożyć jedną warstwę suchego (bez
obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii
przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa
całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego
sera camembert oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką.
Włożyć do nagrzanego
do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 20-25 minut aż wierzch się
zrumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !