Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 21 listopada 2018

Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem


Inspiracją tego dania jest kuchnia włoska. 
Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku,  zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej  smakuje z rybą ;) 

Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. 

Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.
 Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu.




Składniki dla 5 osób:

10-12 płatów lasagne
30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego
35 dag świeżego szpinaku
1 cukinia
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sos beszamelowo-porowy:
½ dużego pora
3 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła klarowanego
2 pełne łyżki mąki pszennej
700 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
15 dag startego sera gouda
5 dag serka camembert z zielonym pieprzem
Gałązka pomidorków koktajlowych


Sposób przygotowania:
Łososia bez skóry  natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego porozrywać widelcem na małe kawałki. 

Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki.

Szpinak udusić na łyżce masła do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos beszamelowy:
Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem  wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.


Na dnie ceramicznej formy ułożyć plasterki cukinii tak aby lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką na to ułożyć  jedną warstwę suchego (bez obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera camembert oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką. 


Włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 20-25 minut aż wierzch się zrumieni.



Smacznego!

 Ceramiczne naczynie Alentejo które widzicie na zdjęciach  do zapiekania można nabyć w 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj