Kawałeczek tej słodkości do filiżanki kremowej kawy Vaspiatta Italiana z puszystą pianką z mleka skutecznie umili sobotnie popołudnie.
Daj się namówić na coś pysznego! :)
Foremka keksowa 12/20 cm
Składniki:
1 kostka masła 82%
25 dag mleka w proszku
5 dag gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka
½ szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker
15 dag maślanych herbatników
10-15 dag drobnych kolorowych lentilek
Sposób przygotowania:
Masło umieścić w rondelku, dodać cukier, wlać mleko, wsypać kakao, podgrzewając doprowadzić prawie do wrzenia-nie gotować !
Rózgą kuchenną dokładnie wymieszać na jednolitą masę, zestawić z ognia i do gorącej masy dodać połamaną czekoladę, zostawić na parę minut , wlać ekstrakt z pomarańczy i wymieszać.
Wystudzić do temperatury pokojowej, mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku aż do połączenia-masa będzie lejąca ale gęsta.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia wylać trochę czekoladowej masy, ułożyć warstwę herbatników i tak czynność powtórzyć kilkakrotnie na wierzchu musi być masa, rozsypać lentilki, delikatnie dłonią powciskać w masę, włożyć na całą noc do lodówki.
Kroić na plastry i podawać z pyszną aromatyczną i kremową kawą z ekspresu :)
Wpis powstał przy współpracy z marką
Smacznego!
Ładnie ukrojone kawałki, a lentilki wprowadzają jakąś taką radość, że buzia sama się uśmiecha na ich widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
UsuńWow! Supcio pomysł :) idealne na tzw." kinderbal", chociaż Twoje pociechy to pewnie za duże na takie przyjęcie,ale moje byłby zachwycone;)
OdpowiedzUsuń