Gofry na wytrawnie uwielbiamy tak samo jak te w wersji na
słodko. Pomysł na nie wpadł gdy zostało mi
kaszy jaglanej z obiadu, wystarczyło ją tylko zmiksować z jajkami i szpinakiem
doprawić przyprawą Vegeta Natur upiec
gofry i tak powstała ta kanapka na
zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie.
Tak
podane zachęcają do konsumpcji doskonale
smakują na zimno zamiast kromki chleba.
Nie sposób przecenić właściwości takiej
dobrze zbilansowanej kanapki, gdzie niczego nie jest za dużo, a jednocześnie
niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję, że zjedzą
ją nawet dzieci.
Składniki na 3 gofry:
1 pełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 wiejskie jajka
150 ml mleka
Duża garść świeżego szpinaku
2 pełne łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
½ łyżeczki Vegeta Natur
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Dodatki:
2 duże pomidory
15 dag twarożku ze szczypiorkiem lub naturalnego
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek posiekanego szczypiorku z dymki
Kaszę jaglaną wsypać do malaksera lub kielicha blendera,
wbić jajka, dodać szpinak, doprawić przyprawą Vegeta Natur oraz świeżo mielonym
pieprzem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na
gładkie ciasto.
Nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec około 4-5
minut po upieczeniu gofry przełożyć na kratkę.
Gdy lekko ostygną, obłożyć pokrojonymi w grubsze plastry
pomidorami, serkiem, rzodkiewką, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
SMACZNEGO :)
Cudo! Cudo! Cudo! Niby proste a jakie genialne! :)
OdpowiedzUsuńO to mi chodziło :)
Usuń