Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 lutego 2019

Gnocchi pod warzywami zapiekane z mozzarellą





Ziemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym serem mozzarella.  Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają  z talerzy w kilka minut. Ta jest  smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam.




SKŁADNIKI:

500 g kluseczek gnocchi
10 dag szynki serrano
1 podłużna słodka czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 średnie cukinie
1 marchewka
2 łyżki oliwy
125 g sera mozzarella
2 łyżki startego sera parmezan

Sos pomidorowy:
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki ziół włoskich do smaku
Dodatkowo:
Natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Danie zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego:
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy 2-3 minuty, wlać passatę pomidorową , doprawić płatkami soli, cukrem oraz ziołami włoskimi, dusić 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia.

Kluseczki gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić na durszlaku.

Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę (marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem 5-6 minut aż lekko zmiękną , doprawić solą do smaku. Zestawić z ognia.


Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego, rozprowadzić łyżką, włożyć kluseczki, przykryć warzywami, rozłozyć pokrojoną na paseczki szynkę, polać resztą sosu pomidorowego , posypać startym drobno serem parmezan, ułożyć plasterki mozzarelli. 

Włożyć do nagrzanego do 180*c zapiekać 20 minut aż ser się rozpuści, przed podaniem posypać natką pietruszki lub świeżą bazylią.


Smacznego :) 

Wpis powstał przy współpracy z firmą 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj