Świetny zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej i mleka
kokosowego.
W formie pralinek, doskonały na słodką przekąskę. Nikt się nie
pozna, że jest zrobiony na kaszy. Będzie wspaniałym słodkim prezentem dla
ukochanej osoby czy dla najmłodszych.
Składniki:
1 puszka/400 ml mleka kokosowego
12 dag kaszy jaglanej
1 szklanka wiórek kokosowych
3 łyżki likieru amaretto
3 łyżki syropu klonowego
Ok. 30 sztuk całych migdałów
Wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Suchą kaszę jaglaną wsypać do garnka z grubym dnem, postawić
na ogniu na kuchence, uprażyć na sucho aż zacznie wydzielać intensywny
aromat(od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, zalać mlekiem kokosowym.
Zagotować
i na małym ogniu podgrzewać często mieszając przez ok. 20-30 minut, aż kasza
wchłonie całe mleczko i będzie miękka,
gdyby kasza szybko chłonęła mleko i przywierała do garnka , dolać więcej mleka.
Gotową kaszę odstawić do ostygnięcia. Zmiksować
blenderem na papkę.
Migdały wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na
kilkanaście minut. Wodę odlać i obrać ze skórki.
Kaszę jaglaną połączyć z wiórkami kokosowymi, wlać
likier amaretto i syrop klonowy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodka to można
dodać więcej syropu klonowego.
Z masy uformować w zwilżonych wodą dłoniach kuleczki
wielkości małego orzecha włoskiego i do każdej wcisnąć po jednym migdale.
Obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce i podawać.
Ciekawy przepis, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTaka zdrowa wersja bardzo mi odpowiada
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńRafaello uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń