Sycące zapiekanki to coś co uwielbiamy wszyscy, łatwo je
przygotować i stanowią solidny posiłek z piekarnika. Ta ziemniaczana z mięsem
mielonym , startym serem i przyprawami na pewno będzie Waszą ulubioną. Tania,
pyszna i pożywna.
SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI:
½ kg mięsa mielonego z szynki
10-12 sztuk średnich ziemniaków
25 dag ulubionej mieszanki warzyw
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 cebule
1 szklanka śmietany 18%
2 jajka
20 dag żółtego sera np gouda
½ łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
1 łyżka masła
olej rzepakowy do podsmażenia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, zalać wodą i podgotować na pół twardo,
odcedzić wystudzić pokroić na grubsze plastry.
Cebulę obrać pokroić
w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać
mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać.
Smażyć
do miękkości warzyw.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki
zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładać warstwę
ziemniaków tak aby plastry nachodziły na siebie, posypać przyprawą do ziemniaków, następnie wyłożyć
warzywa z mięsem, i przykryć plastrami ziemniaków na zakładkę, znów oprószyć
delikatnie przyprawą do ziemniaków.
Śmietanę wymieszać z
jajkami oraz startym na tarce jarzynowej żółtym serem.
Doprawić pieprzem
i szczyptą ostrej papryki.
Tak przygotowanym
sosem zalać zapiekankę.
Naczynie wstawić do
rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut aż ziemniaki się
lekko zrumienią. Podawać gorące.
Smacznego!
Śmietana kwaśna 18%?
OdpowiedzUsuńSłodka, do zup.
UsuńMieszanka warzyw może być mrożona?
OdpowiedzUsuń