Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 24 marca 2019

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Sycące zapiekanki to coś co uwielbiamy wszyscy, łatwo je przygotować i stanowią solidny posiłek z piekarnika. Ta ziemniaczana z mięsem mielonym , startym serem i przyprawami na pewno będzie Waszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna.



SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI:
½ kg mięsa mielonego z szynki
10-12 sztuk  średnich ziemniaków
25 dag ulubionej mieszanki warzyw
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 cebule
1 szklanka śmietany 18%
2 jajka
20 dag żółtego sera np gouda
½ łyżeczki ostrej  papryki,
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
1 łyżka masła
olej rzepakowy do podsmażenia
sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, zalać wodą i podgotować  na pół twardo, odcedzić wystudzić pokroić na grubsze plastry.

Cebulę obrać  pokroić w kostkę   zeszklić  na łyżce oleju,  dodać  mięso i smażyć  do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy,  doprawić solą , pieprzem , suszonymi  ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać.
Smażyć do miękkości warzyw.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładać warstwę ziemniaków tak aby plastry nachodziły na siebie, posypać przyprawą do ziemniaków, następnie wyłożyć warzywa z mięsem, i przykryć plastrami ziemniaków na zakładkę, znów oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków.

Śmietanę wymieszać z jajkami  oraz startym na tarce jarzynowej  żółtym serem. 

Doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę.


Naczynie wstawić  do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut aż ziemniaki się lekko zrumienią. Podawać gorące.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj