Smaczne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu
nasączonego ponczem cytrynowym, warstwą ananasowej masy, ciasta miodowego,
bitej śmietanki i galaretki z bananami. Choć składników dużo, wcale nie jest aż
tak pracochłonne na jakie wygląda. Delikatne w smaku warstwy doskonale się
razem uzupełniają. Ciasto zarówno na weekend jak i czas świąteczny. Zachęcam do
wypróbowania!
Składniki na formę 25/30 cm lub podobną;
Biszkopt:
4 jajka
4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka cytryny
1 łyżka wódki lub rumu
Masa ananasowa:
1 puszka ananasa
10 dag masła
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy lub ananasowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
2 jajka
2 pełne łyżki płynnego miodu
1/4 kostki masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa śmietanowa:
½ litra śmietany kremówki
3 listki żelatyny Dr.Oetker
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki bananowe lub cytrynowe
4 banany
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na puszystą gęstą
pianę, wsypujemy stopniowo po łyżce cukru, cały czas miksując, dodajemy żółtka,
miksujemy i wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
ręcznie rózgą lub mieszadłem od miksera mieszamy.
Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki wyłożonej papierem ,
pieczemy 20 minut w temp 170*c.
Po upieczeniu studzimy.
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą,
zagniatamy ciasto tak jak kruche. Wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki-tej
samej w której piekliśmy biszkopt. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika
na grzaniu góra dół i pieczemy 15-20 minut-do zrumienienia. Wyciągamy z
piekarnika. Studzimy.
Masa ananasowa:
Z puszki ananasa odlewamy sok do rondelka uzupełniamy ½ szklanki
wody, dodajemy masło, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Ananasy kroimy w kostkę,
dodajemy do gotującego się soku. W pozostałej części wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i kisiel
wlewamy do gotującego się soku i gotujemy jak budyń-aż zgęstnieje. Lekko studzimy.
Upieczony biszkopt ponownie wkładamy do foremki, nasączamy
ponczem (wszystkie składniki mieszamy razem) wykładamy ciepłą jeszcze masę
ananasową, dokładnie rozprowadzamy, przykrywamy miodowym ciastem. Zostawiamy aż
całkiem masa ananasowa wystygnie-żeby wyłożyć śmietankę na ciasto masa ta musi
być całkowicie zimna.
Galaretki bananowe lub cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach
gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie kilka minut,
odciskamy w dłoniach przekładamy do małej miseczki i rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej
kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na
gęsty krem, pod koniec dodajemy puder oraz płynną ale wystudzoną żelatynę,
ponownie miksujemy do połączenia.
Na miodowe ciasto wykładamy masę śmietanową na wierzchu
układamy pokrojone na grubsze plastry banany, lekko wciskając w masę, od razu
zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień gdy smaki
przejdą się nawzajem.
Słodkich wypieków.
Fajne, zrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuń