Wielkanocna baba, puszysta, wilgotna i czarna jak noc
listopadowa, kolor zawdzięcza kakao które jest nowością w ofercie firmy
Dr.Oetker
Zaskoczyłam domowników tą
babką-pierwsze słowa po wyjęciu z
piekarnika-o matko! Ale ją zjarałaś :D
Spalona na maksa! Nie obawiajcie się dużej ilości cukru, taka musi być , jeśli zmniejszycie babka może być lekko gorzka, a tak jest taka jak trzeba-nie przesłodzona.
Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób
pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej
bułką tartą i mocno rozgrzaną.
Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość
płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki!
Wypiek który będzie nowością w niejednym domu
i może solidnie zaskoczyć gości.
Składniki na formę z kominem o śr 23 cm
2 jajka
2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
1 ¾ szklanki cukru
1 szklanka gorącej wody
1 opakowanie czarnego kakao -85 g Dr.Oetker
125 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker
1 pełna łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
Dowolna polewa z białej lub ciemnej czekolady
Płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i ubić prawie do
białości, wlać płynne składniki –mleko, olej, ekstrakt z pomarańczy, wymieszać
mikserem na niskich obrotach.
Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół.
Metalową
formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do
piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać.
Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą ,
proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do
połączenia.
Do ciasta wlewać cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody,
delikatnie rózgą od miksera wymieszać. Ciasto będzie lejące.
Wlać do nagrzanej
formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 55 minut-do suchego
patyczka.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimną babę polać
dowolną polewą, posypać płatkami migdałowymi.
Słodkich wypieków!
Podoba mi się ten kolor, nie ciemno brązowy tyko dosłownie czarny :) Muszę kupić takie kakao :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, babka ma niespotykany kolor 😬
UsuńWow - naprawdę bardzo ciemna ta babka! ;)
OdpowiedzUsuńPiękna ❤❤❤
OdpowiedzUsuńPyszna polecam👍
OdpowiedzUsuń