Pierożki ravioli, małe cuda na jeden kęs nadziewane serem
ricotta z wędzonym łososiem Mowi i
szpinakiem, polane palonym masłem z nutą rozmarynu.
Obawiałam się trochę tego
połączenia, okazało się, że niesłusznie bo masełko o tej nucie rewelacyjnie podkreśliło smak
tych pierożków .
Choć to pracochłonne danie obiadowe to warto spróbować czegoś
nowego i poświęcić swój czas. Podałam je z białym schłodzonym winem pół wytrawnym, miłośnicy
ravioli będą tym daniem zachwyceni, niesamowicie delikatne, bogate w smaki
które doskonale się uzupełniają, poezja!
Składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej
2 jajka
1-2 łyżeczki wody
¼ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
20 dag świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
125 g wędzonego łososia Mowi
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Sól morska do saku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Palone masło rozmarynowe:
5 dag masła
1 gałązka świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
Szczypta startego parmezanu do posypania
Szczypta płatków chili do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie,
wsypujemy sól i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto, gdyby było bardzo suche i nie
chciało się zagnieść dolewamy łyżeczkę lub dwie wody, zagniatamy całość aż będzie
jednolita gładka konsystencja ciasta.
Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą
i wkładamy na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Szpinak płuczemy, osączamy na sicie z wody, drobno siekamy. Cebulę
i czosnek obieramy, siekamy drobno w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło,
szklimy cebulę z czosnkiem, po chwili wrzucamy szpinak i dusimy do odparowania
soków. Zestawiamy z ognia. Studzimy.
Z sera ricotty odlewamy
płyn, wędzonego łososia siekamy w drobną kostkę, mieszamy z serem ricotta i
wystudzoną mieszanką z patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na cienko , nadzienie nakładamy łyżeczką na środek paska w
odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy
nadmiar powietrza. Ravioli oddzielamy od siebie
radełkiem .
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od
wypłynięcia.
Na patelni rozpuścić masło dodać małą gałązkę rozmarynu, smażyć
razem 2-3 minuty aż masełko nabierze charakterystycznego zapachu rozmarynu.
Gorące ravioli wyłożyć na talerze polać palonym masłem
posypać odrobiną startego parmezanu i mielonymi płatkami chili, natychmiast podawać.
Smacznego!
Wpis dodaję do konkursu:
Ravioli wygląda wprost mistrzowsko!
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
Usuńnajlepsze!
OdpowiedzUsuń